Hasan ÇAĞDA
SOS Çocukköyü Derneği, Yönetim Kurulu Başkanlığını devretmeye hazırlanan Erdil Namiye Hermann Gmeiner Academy Onur Belgesi ve Nişanı verildi.
Bölgede en hızlı şekilde gelişip nüfusa oranla en iyi bağış ve yardım toplayan Kuzey Kıbrıs SOS Çocukköyü Derneğinin 17 yıldan beri Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Erdil Namiye Genel Sekreter Yardımcısı Michael Poeltl imzalı bir teşekkür mektubu gönderilirken SOS Çocukköyü Onursal Başkanı Helmut Kutinin imzasıyla Hermann Gmeiner Academy Onur Belgesi ve Nişanı takdim edildi.
KIBRIS Gazetesine konuşan Erdil Nami, din, dil ve ırk ayrımı yapmadan yüzlerce çocuğa yardım eli uzatan Kuzey Kıbrıs SOS Çocukköyü Derneğinin toplumun desteğini beklediğini söyledi.
Kuzey Kıbrıs SOS Çocukköyü Derneğinin 1993 yılında kurulduğu ve 1996 yılından beri Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttüğünü belirten Erdil Nami, desteğini halktan alan bir sivil toplum kuruluşu olan derneğin 2. Dünya Savaşı sonrasında Avusturyanın Innsbruck kentinde kurulduğunu belirtti.
2. Dünya Savaşında yaşamını kaybeden kişilerin çocuklarına sahip çıkan genç bir doktor olan Hermann Gmeinerin Imst kasabasında inşa ettiği evde kendi imkanlarıyla işe başladığını vurgulayan Nami, SOS Çocukköyü Derneğinin 130 ülkede 500e yakın çocuk köyü ve 500 milyon Euro yıllık fonuyla, Birleşmiş Milletlerden sonra ikinci en büyük kuruluş olduğunu kaydetti.
7 evle başlandı
İşe 7 ev ve ana okulla başladıklarını vurgulayan Erdil Nami, bugün 13e çıkan ev sayısı ve Girne Gençlik Evi ile 111 çocuğa aile temelli bakım verilmesi yanında Aile Güçlendirme Projesi kapsamında 50 aileye ve 130 çocuğa yardımda bulunulduğunu vurguladı.
KKTC olarak tam üye sıfatıyla Avusturyanın Innsbruck kentinde dört yılda bir düzenlenen toplantıya katıldıklarını belirten Erdil Nami, Güney Kıbrısın engellerine rağmen, Avusturya Başbakanı ve Cumhurbaşkanı ile bir araya gelme fırsatı buldukları ve hatta sarayda dahi ağırlandıklarını ifade etti.
Kuzey Kıbrıs SOS Çocukköyü Derneğinin Doğu Avrupa Coğrafyası içerisinde yer aldığı ve bölge müdürlüğünün Saray Bosnada olduğunu söyleyen Nami, Yönetim Kurulunun dokuz kişiden oluştuğu ve biri başkan olan beş üyenin üç yılda bir yapılan seçimle göreve geldiğini belirtti.
Eğitim ve Çalışma Bakanlığından birer üye ile iki üyenin de Innsbrucktan geldiğini ifade eden Erdil Nami, Yönetim Kurulunun üç ayda bir toplandığını dile getirdi.
Hedef 500 çocuk
Dünyada 2020 yılı için 100 bini çocuk köylerinde 900 bini aile desteği ile olmak üzere toplamda 1 milyon çocuğun bakımının yapılmasının hedeflendiğini vurgulayan Nami, KKTCde en az 500 çocuğa yardım eli uzatmayı amaçladıklarını kaydetti.
Aile Güçlendirme Projesiyle para dışında her türlü yardımı yaparak aileleri yıkılmaktan kurtardıklarını belirten Nami, evleri tamir ettirip, işsiz ailelere iş de bulduklarını söyledi.
Yardım edilecek çocuk sayısını 500e çıkarmayı amaçladıkları, ancak bu amaca ulaşabilmek için ekstra yatırımlar gerektiğini vurgulayan Nami, SOS Çocukköyü Derneğinin yardım, bağışlar ve devlet desteği ile ayakta dururken para kazanabilmesi için herhangi bir mekanizma olmadığını ifade etti.
SOS Çocukköyü Derneğinin 4.5 milyon TL bütçesi olduğu ve devletin her yıl bu bütçenin %15 kadarına denk gelen 800 bin TL yardım yaptığını söyleyen Erdil Nami, her çocuk için asgari ücretin yarısı kadar yapılan devlet katkısının iki katına çıkarılması halinde bunun bütçenin %33üne denk geleceğini vurguladı.
Fon Geliştirme Bölümüne büyük görevler düştüğünü ve bütün yıl çeşitli organizasyonlarla bağış ve yardım toplandığını dile getiren Nami, görev yaptığı sürede derneğin %26dan %56 kendi kendine yeterlilik oranına çıkarıldığını kaydetti.
Her yıl çocuk sayısı ve masrafların arttığını belirten Nami, derneğin toplum desteğine şiddetle ihtiyacı olduğunu söyledi.
Nami, dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın çocuklara yardım eli uzatan SOS Çocukköyü Derneğinin toplumun malı olduğunu vurguladı.