Putin'in akıl hocasından Kırım-Kıbrıs yorumu

banner3

Rus dış politikasının etkili ismi Dugin, Soçi'deki zirvede "Kırım ve Kıbrıs liderlerin gündemine girdi." yorumunda bulundu.

Putin'in akıl hocasından Kırım-Kıbrıs yorumu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in baş stratejisti olarak görünen Rus dış politikasının etkili ismi Prof. Dr. Aleksandr Dugin, Ankara ve Moskova arasında Kıbrıs ve Kırım ekseni üzerinde gelişmeler olabileceğini kaydetti.

Türkiye'de yayın yapan Aydınlık gazetesine, geçen hafta iki lideri bir araya getiren Soçi Zirvesi'ni değerlendiren Dugin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırım'a, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kıbrıs'a dikkat çektiğini söyledi ve "İki liderin bu konuya dikkat çekmeleri bir tür başarıdır." dedi.

Rus siyaset bilimci ve strateji uzmanı olan Prof. Dr. Aleksandr Dugin, Uluslararası Avrasya Hareketi adlı oluşumun liderliğini üstleniyor.

59 yaşındaki Dugin için "Putin’in başstratejisti, hatta beyni, Rus dış politikasının mimarı" nitelemeleri yapılıyor.

Rus uzman, gazetenin "Kırım-Kıbrıs bağlantısı üzerinden anlaşmaya varılabilir mi? Anlaşma olacak mı?" sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Kırım ve Kıbrıs meseleleri, bazı problemlerin çözümü ve ortak sonuçlar çıkarılmasıyla ilgili henüz resmi bir teyit yaptıramadım ama iki başkan tarafından bu görüşme öncesinden gündeme koyuldu, Erdoğan’ın Kırım konusunda Rusya’nın ilgisini çekmesi çok iyi bir hareketti. Bu görüşme sonrası şunu söyleyebilirim: Kırım’ın Rusya açısından ne derecede önemli olduğu Sayın Erdoğan’ın ilgisini çekti, bu çok önemliydi. Benim görüşüme göre Erdoğan, Kırım’ın bir ‘Rus işgali’ olarak nitelendirilmesinden çok daha başka bir konu olduğunu benimsedi. Çünkü Rusya için Kırım, denildiği gibi emperyalist bir müdahale değildir, bir hayat meselesidir. Aynı zamanda Putin de Kıbrıs sorununa dikkat çekti. Çünkü Doğu Akdeniz konusunda Kıbrıs Türkiye’nin çok önemli bir stratejik çıkarıdır. Kıbrıs ve Kırım konusuyla ilgili nasıl bir sonuca ulaştıkları ile ilgili yeterli bir teyidim yok ama önemli olan nokta, iki liderin de bunu ajandalarına koymaları ve bu konuya dikkat çekmeleri. Bu bir tür başarıdır.”

KIRIM'IN İLHAKI HAKKINDA

16 Mart 2014'te Kırım'da sözde referanduma gidildi. Rusya yanlısı silahlı güçlerin kontrolündeki referandum sonucunda Moskova'nın da beklediği kararın Kırım'ın Rusya'ya bağlanması yönünde çıktığı bildirildi.

Referanduma başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluşlar ve pek çok ülke karşı çıktı ve referandumu geçersiz saydı.

Moskova yönetimi ise referandumu tanıdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 21 Mart 2014'te Kremlin Sarayı'ndaki törende "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını" öngören yasayı imzaladı.

Böylece Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanımasına ilişkin 1994'te imzaladığı Budapeşte Memorandumu'na aykırı olmasına rağmen Kırım'ı ilhak etmiş oldu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER