Milli Eğtiim ve Kültür Baknalığı, Bulaşıcı hastalıklar üst Komitesi’nin belirtleidği kurallar çevçevesinde, Türkiye’den KKTC’ye gelecek öğrencilerin yapması gerekenleri sıraladı.
Adım adım yapılması gereken ve istenen şeyler şunlar;
UÇUŞ ÖNCESİ: EVRAKLAR VE GENEL KURALLAR
Yolculuk öncesi "adapass.gov.ct.tr" adresinden yolcu formu doldurularak, QR kod alınacak (Kod alamayanlara 27 Eylül'e kadar opsiyon tanındı. Bu tarihten itibaren AdaPass sistemine kaydolmak ve QR kod almak mecburi olacak.)
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türkiye'den gelmeden "HealthPass" edinecek ve beraberinde getirecek.
Aşılı ya da aşısız tüm öğrenciler yolculuk öncesi son 72 saat içerisinde alınmış negatif PCR test sonucuna sahip olacak.
VARIŞTA
Türkiye "turuncu" kodda bulunduğu için, aşılı ve hastalığı geçirenler ve bunu belgeleyenler, karantinasız giriş yapabilecek.
Aşısız kişiler 5 gün karantinada kalacak. Aşısızlara ayrıca tüm giriş kapılarında Kovid-19 testi uygulanacak.
UÇUŞ ÖNCESİ: KARANTİNA UYGULAMASI İÇİN YAPILACAKLAR
Karantinada kalacak olan öğrenciler KKTC’ye gelmeden önce kalacakları yurtlarda rezervasyon yaparak veya geçerli bir ikamet adresi ibraz ederek ülkeye giriş yapabilecek.
Karantina adresi ibraz edemeyecek öğrenciler merkezi karantina ücretlerini kendi ceplerinden ödeyecek. Bileklik uygulaması için 750 TL, karantina uygulaması için 4 bin TL ödenmesi gerekecek.
Gerek bileklik uygulaması yoluyla ev karantinası ve gerekse otel karantinası ücretlerinin ödendiğine ilişkin belgeyi ibraz etmeyen uçağa alınmayacak.
Karantinada kalacak olan öğrenciler “Güvende Kal” uygulamasına kayıt olacak.
VARIŞTA
Öğrenciler, karantina için taahhüt ettikleri ikamet adreslerine ya kendi araçları ile (yalnız veya bir şoför eşliğinde) ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen toplu taşıma, taksi, turistik minibüs izinli araçlar ile gidecekler.
Ev karantinası boyunca yiyecek ve içecek öğrencinin kendisi tarafından karşılanacak.
Üniversitede karantinada kalacak öğrenciler için kurallar, kurum yönetimince belirlenecek.