Mahkumlar için yeniden umut kapısı açıldı

banner3

“Şartlı Tahliye” Değişiklik Tüzüğü onaylanarak Resmî Gazete ’de yayımlandı. Kurul’un haftaya toplanması hedefleniyor

Mahkumlar için yeniden umut kapısı açıldı

UYGULAMA 2009 YILINDAN BU YANA…

Kapasitesinin çok üzerinde mahkûm ve tutukluyu barındıran cezaevinin yükünü, 2009 yılından bu yana uygulanan Şartlı Tahliye azaltıyor. Salgının ardından İçişleri Bakanlığı cezaevindeki riski azaltmak adına ikinci kez 90 günlük Şartlı Tahliyeyi uygulayacak.

11 Mart 2021 tarihinde salgın nedeniyle Şartlı Tahliye ’ye 120 mahkûm başvuruda bulunmuştu.

KIBRIS HABER (ÖZEL)

Kapasitesinin üstünde mahkûm ve tutuklu bulunan Merkezi Cezaevinde salgın sonrası Şartlı Tahliye Değişiklik Tüzüğü onaylanarak, Resmî Gazete ‘de yayımlandı.

Cezaevinde 90 günlük Şartlı Tahliye görüşmelerinin haftaya başlaması hedefleniyor.

Salgının ardından İçişleri Bakanlığı cezaevindeki riski azaltmak adına ikinci kez 90 günlük Şartlı Tahliyeyi uygulayacak.

11 Mart 2021 tarihinde salgın nedeniyle Şartlı Tahliye ’ye 120 mahkûm başvuruda bulunmuştu.

Salgın hastalık riskinin önlenmesi ve Cezaevi’nin yükünü hafifletmek adına uygulamaya giren Şartlı Tahliye ‘ye, cezaevinde hüküm almış, cezasının üçte birini çeken mahkûmlar başvurabilecek.

Mevcut cezaevinin durumu içler acısı…

Merkezi Cezaevi mevcut yapısı ile çırpınıyor. 1982 yılında 175 kişiye göre yapılan cezaevinin kapasitesi süreç içerisinde yapılan birtakım düzenlemelerle artırılsa da artan suç ve nüfusa bağlı mahkûm ve tutuklu sayısına artık cevap veremiyor.

Tutuklu ve mahkûm sayısının 650’ye kadar yükseldiği cezaevinde salgının da artması endişeye neden oldu.

Yıllardır kapasite yetersizliği ve günün koşullarına uygun olmayışıyla kamuoyunda tartışılan Merkezi Cezaevi’nde, geçici düzenlemelerle ayakta durmaya çalışılıyor.

Gözler Yeni Cezaevinde…

Merkezi Cezaevi mahkûmların yaşam şartları insanlık onuruna yakışmıyor.

Elverişsiz şartlar mahkûm ve tutukluların yaşam kalitelerini olumsuz etkilerken, cezaevinde artan sayı ile birlikte hem gardiyanlar hem de mahkûmlar sıkıntılı günler geçiriyor.

Mahkûm sayısının artması ile gözler Kirli Sanayi Bölgesinde biten 720 kapasiteli Yeni Cezaevine çevrildi.

Ocak 2018 yılında yapımına başlanan yeni Merkezi Cezaevi’nde sona gelinmesine rağmen eksiklikler nedeniyle hizmete giremedi.

Uygulama 2009 yılından bu yana yapılıyor…

Kapasitesinin çok üzerinde mahkûm ve tutukluyu barındıran cezaevinin yükünü, 2009 yılından bu yana uygulanan Şartlı Tahliye azaltıyor.

Yüzlerce mahkûm ve tutuklunun barındığı cezaevinde yükün ve salgın riskinin önlenmesi adına yürürlüğe giren tüzükle ilgili Şartlı Tahliye Kurulu’nun ilk toplantısının önümüzdeki hafta yapılması hedefleniyor.

Kurul 7 kişiden oluşuyor…

Şartlı Tahliye Kurulu, her ayın ilk haftası bir veya iki kez toplanırken, bu sürecin değerlendirilmesi adına birden fazla toplanmayı hedefliyor.

Kurul, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Başkanlığında, Cezaevi Danışma Kurulu Başkanı veya Cezaevi Danışma Kurulu’nun görevlendireceği bir üye, Polis Genel Müdürü 1. veya 2. Yardımcısı, Merkezi Cezaevi Müdürü veya Muavini, Başsavcılıktan bir savcı, Sosyal Hizmetler müdürü veya yardımcısı ile Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi olmak üzere 7 kişiden oluşmakta.

Şartlı Tahliye’de iyi hal şart…

Ceza Yasası’nda genel olarak kamuya zararlı suçlar olarak düzenlenen tüzüğe göre, ahlaka aykırı suçlar olarak yer alan ‘tecavüz’ veya ‘akraba ile cinsi münasebette bulunma’ veya bu suçları işlemeye teşebbüs edenler ile, ‘katillik’ suçu işleyip mahkûm olan hükümlüler Şartlı Tahliye ’ye başvuramıyor.

‘Irza geçme’, ‘katillik’ ve benzeri suçları da kapsam dışında bırakan Şartlı Tahliye Tüzüğü uyarınca, mahkûmların mahkûmiyet sürelerinin belli süresini cezaevinde çekmesinden sonra hak kazanabileceği şartlı tahliyeye de kurul karar veriyor.

Mahkûmlar, cezaevinde iyi hal göstermeleri ve yeniden suç işlememeleri şartıyla şartlı tahliye edilebiliyor.

Tahliye edilen mahkûm, cezasının belli bir süresini dışarıda çekecek, ancak bu süre içerisinde suç işlemesi durumunda eski cezasını yeni cezasıyla birlikte çekecek.

Mahkûmlar tahliye olmadan beyanat imzalıyor…

Şartlı tahliyeden yararlanan mahkûmlar, cezaevinden çıkarken, “Şartlı tahliyeyle serbest bırakıldığımda iyi karakterli olacağımı ve başka suç işlemeyeceğimi, Şartlı Tahliye Tüzüğü hükümlerinin bana izah edildiğini, tarafımdan anlaşıldığını ve bu kuralara uyacağımı Şartlı Tahliye Kurulu huzurunda beyan ve imza ederim” diye bir beyanat veriyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER